8 Kruiden voor de luchtwegen

De luchtwegen bestaan uit de onderste en bovenste luchtwegen. De bovenste luchtwegen worden gevormd door het gebied van de neus tot aan het strottenhoofd inclusief de neusbijholten (sinussen) en de keelholte (farynx). Tot de onderste luchtwegen behoren het strottenhoofd (larynx), de luchtpijp (trachea) en de long (pulmo). Vanuit de keel (farynx) komt de ingeademde lucht eerst in het strottenhoofd. Het strottenhoofd kan de luchtpijp en de daarop volgende bronchiën afsluiten van de keelholte. Daardoor zijn wij in staat te hoesten.

De longen spelen een belangrijke rol in je leven. De longen zijn verantwoordelijk voor de zuurstofvoorziening die de lichaamscellen nodig hebben en drijven afvalstoffen af. Daarnaast filteren ze ook schadelijke deeltjes die je vanuit de omgeving inademt.
De longen zijn belangrijk maar ook kwetsbaar. De opstapeling van gifstoffen en ontstekingen kunnen hun gezondheid in het gedrang brengen. Het resultaat is dat een reeks negatieve reacties in gang wordt gezet. Dit kan ziekten veroorzaken die je levenskwaliteit kunnen aantasten.

Gelukkig bestaan er vele natuurlijke remedies. Je kan ze gebruiken om de longen te ondersteunen en ze te ontgiften. Warme thee zorgt ervoor dat de bloedvaten van de keel en de spieren zich meer openen en ontspannen, waardoor de zere keel wordt verzacht. Drink de thee niet té heet.

Hieronder volgen acht heilzame kruiden. Ze bezitten het vermogen om de gezondheid van de longen te beschermen en te verbeteren. Je kunt ze kopen in een natuurwinkel in verse of gedroogde vorm of zelf kweken in de tuin of op je balkon. Sommige supermarkten verkopen ook verse tuinkruiden.

Tijm
Tijm
  • Tijm wordt aanbevolen om irritatie en verstopping van de luchtwegen te verlichten.
  • Bovendien werkt de etherische olie van tijm als een antibioticum en heeft het een schimmelwerend en ontstekingsremmend effect.
  • Het versterkt niet enkel het immuunsysteem. Tijm helpt ook om je longen te zuiveren.

Je kan tijm als thee drinken of je kan het inademen door middel van stoom. Beide manieren zijn een oplossing om blokkerende gifstoffen te verwijderen.

Zoethout is een traditioneel Chinees kruid met geneeskrachtige eigenschappen. Over de hele wereld is het heel populair geworden, omdat het zoveel genezende krachten heeft.

  • Het bezit ontstekingsremmende en pijnstillende elementen. Die verminderen de ontstekingen van de luchtwegen en van de keel. Als gevolg hiervan zal de zuurstof gemakkelijker naar de cellen stromen.
  • Tegelijkertijd helpt het ook om de slijmvliezen in het lichaam te verzachten. Dit geldt dus ook voor de slijmvliezen die de wand van de longen en van de keel bekleden.
  • Bovendien werkt zoethout slijmoplossend en heeft het een antibacterieel effect. Op die manier geraak je af van overmatig slijm en hou je verstopping en ademhalingsproblemen onder controle.

Naast alle voornoemde ondersteunende eigenschappen bevat zoethout ook belangrijke voedingsstoffen. Samengevat zorgt dit voor een betere reactie van het immuunsysteem op virussen en bacteriën.
En alsof dat nog niet genoeg is, voorziet zoethout het lichaam van een belangrijke hoeveelheid flavonoïden. Dat zijn antioxidanten die verhinderen dat de cellen beschadigd worden. Op die manier houden ze longkanker tegen. Let op: te veel zoethout kan de hartslag verhogen. Een flinke kop per dag is voldoende.

Oregano

Oregano is een opvallend kruid. Het bevat een grote hoeveelheid rosmarinezuur en carvacrol. Dat zijn twee antioxidanten die helpen om de productie van histamine te doen stoppen bij allergieën in het ademhalingssysteem.
Oregano bezit ook ontstekingsremmende en slijmoplossende kwaliteiten. Daarom helpt oregano dus om de luchtwegen te zuiveren. Uiteraard zorgt dit ervoor dat slijm verwijderd wordt. Tegelijkertijd worden de gifstoffen die zich in de longen hebben opgebouwd, geëlimineerd.
Van de bladeren van oregano maakt men etherische olie. Die olie is een doeltreffende remedie tegen bacteriële ontstekingen zoals griep of verkoudheden.

Weegbree

Weegbree is een oeroude en krachtige remedie. Het biedt ondersteuning bij irritatie van de slijmvliezen in de longen en in de keel.
Het is een honderd procent natuurlijke oplossing. Je kan het gebruiken om te behandelen. Bovendien bevat weegbree ontstekingsremmende bestanddelen en antibiotica-elementen.

Salie
Salie

Een drankje van salie is een natuurlijke remedie tegen irritatie van de longen. Vooral voor rokers kan dit gunstig zijn.
Salie bevat antibacteriële en ontgiftende bestanddelen. Die helpen om de gifstoffen in het longweefsel te verwijderen. Het brengt dus verlichting bij verstopping en bij ademhalingsmoeilijkheden.

Eucalyptus

De verfrissende geur van eucalyptus wordt al honderden jaren gebruikt als hulpmiddel voor gezonde longen.
Niet iedereen kan dit kruid verdragen, maar toch ervaren de meeste mensen met dit middeltje heel vlug verlichting. Je kan het gebruiken bij verstopping, hoest en irritatie van de neus.
Cineol is het actieve onderdeel van eucalyptus. Dit element heeft een slijmoplossend en ontstekingsremmend effect. Daardoor helpt eucalyptus bij het behandelen van keelontsteking, astma en gewone verkoudheid.

Munt
Munt

Munt en de etherische olie van munt bevatten menthol. Dat is een populair ingrediënt in verschillende behandelingen van longaandoeningen.
Menthol ontspant de zachte spieren van de luchtwegen en stimuleert de normale ademhaling. Dit zal vooral helpen bij verstopping.
Bovendien is het ook een antihistaminicum en werkt het ontgiftend. Dit geeft het lichaam de nodige ondersteuning om allergische symptomen van het ademhalingssysteem aan te pakken.

Koningskaars

De bladeren en de bloemen van de koningskaars bezitten actieve elementen die de longen sterker maken en reinigen.
Natuurlijke aftreksels van koningskaars stimuleren de afvoer van gifstoffen. Tegelijkertijd houden ze ook de overmatige productie van slijm en ontstekingen onder controle.

Bron: gezonderleven.nl

Heilzame kruiden voor de luchtwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *