Mindfulness of ‘leven in aandacht’ is met volle aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Het is de voortdurende oefening om in elk moment het leven diep aan te raken. Mindfulness is ook aandacht hebben voor het lichaam en lichamelijke sensaties accepteren voor wat ze zijn en gevoelens toe te laten, ook verdriet, boosheid en pijn. Mindfulness is ook je gedachten observeren zonder ze voor waar aan te nemen.

Hoe oefen je mindfulness? Wanneer je oefent om bewust te ademen, breng je jezelf terug naar het heden. Je lichaam en geest komen samen als één geheel.
In ons dagelijks leven halen we adem, maar dit doen we niet bewust. De basis van alle oefeningen in mindfulness is dat we onze aandacht richten op onze in- en uitademing. Dit heet mindful of bewust ademhalen. Wanneer je dit wilt oefenen voel dan tijdens het in- en uitademen hoe de luchtstroom je neus in en uit gaat. In het begin is je ademhaling misschien niet ontspannen, maar na een tijdje bewust ademhalen merk je vanzelf dat je ademhaling steeds kalmer wordt.

Wanneer we ons laten meeslepen, helemaal opgaan in onze gevoelens of verstrikt zijn in gedachten over het verleden of de toekomst, kunnen we teruggaan naar onze ademhaling om onze geest te concentreren en te verankeren.

Bron: Mindfulness voor een gelukkig leven van Thich Nhat Hanh

Mediteren en mindful leven is gezond, het reduceert stress en pijn. Wil jij meer weten over mindful ademen of dit onder begeleiding oefenen. Neem dan contact op via onderstaand contactformulier.

Mindfulness, bewust aanwezig in het moment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *