Je zenuwstelsel kent twee belangrijke regelsystemen. Het sympathische zenuwstelsel, dat de stressrespons produceert, prikkelt je lichaam om te vechten of te vluchten (‘fight-or-flight’) Het parasympathische zenuwstelsel, dat de ontspanningsrespons produceert, prikkelt je lichaam om te rusten, te herstellen en activeert je spijsvertering (‘rest and digest’).

Stress kan je spijsvertering negatief beïnvloeden en het kan op een nadelige manier van invloed zijn op je lichaamsgewicht.

Overmatige stress verstoort de balans van cortisol. Cortisol is een stresshormoon dat bij een juist niveau zorgt dat je je energiek en levendig voelt. Maar bij een verkeerd niveau zet cortisol je lichaam aan om de geringste hoeveelheid vet vast te houden, hoe weinig je ook eet en hoeveel je ook beweegt.

De basis van een goede spijsvertering is een rustige ademhaling en een rustig gevoel. Als je je ademhaling gaat vertragen gaat je hartslag naar beneden en worden er meer gelukshormonen aangemaakt in plaats van stresshormonen. Je ervaart meer rust en energie.

Een rustige ademhaling zorgt ervoor dat je eten beter kan verteren en belangrijke voedingsstoffen optimaal worden opgenomen. Als je bewuster gaat ademen en eten voel je beter aan wanneer je genoeg hebt gegeten en kun je makkelijker NEE zeggen tegen allerlei verleidingen.

Bij Verademend kun je je aanmelden voor een training Adem je Slank. Alleen of met een kleine groep. Neem contact op voor meer informatie.

Adem je Slank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *