Ademen draait toch helemaal om zuurstof binnenkrijgen! En CO2 (koolzuur) is toch een afvalstof?”

Dat klopt voor een deel. We ademen inderdaad om ons lichaam te voorzien van zuurstof. Zuurstof hebben we nodig voor de verbrandingsreacties die plaatsvinden in onze lichaamscellen. Deze verbranding zorgt voor energie en warmte.

Wat veel mensen niet weten is dat CO2 zeker niet alleen maar een afvalstof is, maar juist ook héél belangrijk is voor een goede zuurstoftoevoer én dat het een onmisbare rol speelt bij een aantal belangrijke lichaamsprocessen.

CO2 zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden, de ph-waarde en de temperatuur van je bloed optimaal zijn zodat de hemoglobine de zuurstof loslaat en levert tevens de ademprikkel in samenspraak met je vaguszenuw.

De gevolgen van een te laag CO2-gehalte

Een verstoorde ademhaling zorgt voor een te laag CO2-gehalte in je lichaam, en een te laag CO2-gehalte in je lichaam zorgt o.a. voor een verstoorde ademhaling. Zo houdt het probleem zichzelf in stand.

Een te laag CO2-gehalte zorgt er verder voor dat er verkrampingen ontstaan in bijvoorbeeld luchtwegen, aderen, haarvaatjes en darmen. Deze verkrampingen leiden tot benauwdheid, een gevoel van ademtekort, een hoge bloeddruk, koude handen/voeten en diarree of juist constipatie.

Ook zorgt een te laag CO2-gehalte voor verzuring in je lijf, en verzuring veroorzaakt weer vermoeidheid, pijnlijke spieren en een algehele verminderde werking van je organen.

Als we geen CO2 in ons bloed hebben, dan geeft het bloed ook geen zuurstof af aan onze lichaamscellen. Ons bloed is redelijk snel verzadigd met zuurstof, maar ons bloed is het transportmiddel, niet de eindbestemming van zuurstof. De zuurstof-moleculen moeten uiteindelijk afgeleverd worden aan onze lichaamscellen van onze spieren, weefsels en organen. Dat is de eindbestemming, want daar vinden de verbrandingsreacties plaats en is de energie nodig. CO2 speelt een essentiële rol in de afgifte van zuurstof-moleculen van ons bloed naar onze lichaamscellen.

Zonder CO2 geen zuurstof

Zonder CO2 is er geen afgifte van zuurstof, en met een te laag CO2-gehalte is er een te lage afgifte van zuurstof. Dus ondanks dat je bloed dan mooi vol kan zitten met zuurstof, ontstaat er bij een tekort aan CO2 tóch een tekort aan zuurstof in je lichaamscellen.

Gelukkig kunnen we onze ademhaling trainen. We kunnen ons lichaam stapje voor stapje weer leren om zo te ademen dat het CO2-gehalte weer een gezond niveau bereikt. Verkrampingen, benauwdheid, verzuring en een verminderde zuurstoftoevoer kunnen dan weer herstellen en je lichaam kan weer optimaal functioneren.

CO2 belangrijk voor je ademhaling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *