Wil jij je zenuwstelsel stimuleren en je emotionele veerkracht versterken? Dan zijn polyvagaal theorie oefeningen iets voor jou!

De polyvagaal theorie is een wetenschappelijke benadering die ons helpt begrijpen hoe ons autonome zenuwstelsel reageert op verschillende situaties, met name stress. Het biedt inzicht in de complexe relatie tussen ons zenuwstelsel, emoties en gedrag. Deze theorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, stelt dat ons autonome zenuwstelsel niet slechts twee, maar drie verschillende toestanden heeft die onze fysiologische reacties bepalen. Door te begrijpen hoe deze werken, kunnen we leren hoe we ons zenuwstelsel kunnen beïnvloeden en onze emotionele veerkracht kunnen vergroten.

De drie toestanden van het zenuwstelsel volgens de Polyvagale Theorie

Ventrale Vagale Toestand: Dit is de staat van sociale betrokkenheid en ontspanning. In deze toestand voelen we ons veilig en verbonden met anderen. Ons lichaam kan optimaal functioneren, en we ervaren positieve emoties.

Sympathische Toestand: Dit is de “vecht-of-vlucht”-reactie op stress. Het sympathische zenuwstelsel bereidt ons voor om te vechten of te vluchten, wat leidt tot verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en een gevoel van alertheid.

Dorsale Vagale Toestand: Dit is de staat van bevriezing of ineenkrimpen. Het treedt op wanneer we ons overweldigd voelen door stress en ons zenuwstelsel schakelt over op een defensieve modus. In deze toestand kunnen we ons terugtrekken, ons gevoelloos voelen en onze emoties onderdrukken.

Het beoefenen van polyvagaal theorie oefeningen kan veel voordelen bieden voor je emotionele welzijn, de oefeningen komen aan bod bij een ademcoachingstraject.

  • Stressbeheersing: Je leert hoe je jezelf kunt kalmeren en uit de sympathische of dorsale vagale toestand kunt komen.
  • Emotionele veerkracht: Het vergroten van je vermogen om emotionele uitdagingen aan te gaan en te herstellen.
  • Betere sociale interacties: Door het begrijpen van de ventrale vagale toestand kun je meer verbonden en empathisch zijn in je relaties.
  • Zelfregulatie: Je ontwikkelt vaardigheden om je emoties en reacties beter te beheersen.
Polyvagaal Theorie in praktijk Verademend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *