Regelmatig komen er mensen in mijn praktijk die bijna niet op kunnen houden met gapen zodra ze zich meer gaan ontspannen. Het lijkt erop dat dit een reactie is op het (onbewust) vasthouden van spanning in het lijf.

We gapen vaker wanneer het cortisolgehalte in het lichaam hoger is. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt door ons lichaam wanneer we bang zijn of onder spanning staan. Maar ook wanneer we te veel koffie drinken, door medicijngebruik, te veel suikers en te veel alcohol kan cortisol te veel gaan pieken.

Er lijkt een link te zijn tussen stress, slapen en gapen. Stress kan indirect onze gaapfrequentie verhogen. Wanneer we gestrest zijn, heeft dit in de regel invloed op onze nachtrust. We vallen minder makkelijk in slaap, liggen ‘s nachts wakker of slapen minder diep. Hierdoor zorgt stress voor meer vermoeidheid. Overdag voelen we ons hierdoor sneller slaperig, waardoor we meer geeuwen.

Gapen is een natuurlijke reactie van ons lichaam, maar het kan wel het gevolg zijn van een overmaat aan stress. Slaap je slecht, voel je je gespannen en geeuw je veel? Sta je onder hoge druk thuis of op werk? Dan kan het tijd zijn om een stapje terug te doen.

Gapen kan ook het gevolg zijn van andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan een slaapstoornis, zoals slaapapneu of snurken. Zulke aandoeningen kunnen je slaapkwaliteit flink doen verslechteren.

Het hebben van stress zo nu en dan is niet slecht, maar als je last hebt van overmatig veel of chronische stress, dan is dit slecht voor de gezondheid. Gaap je veel, slaap je slecht en voel je je steeds gespannen? Dan is het tijd om manieren te vinden die je helpen te ontspannen.

Het veranderen van je adempatroon heeft direct invloed op je zenuwstelsel en zorgt er voor dat je je ontspannen voelt. Daarnaast is het goed om te kijken wat je nog meer kunt doen om te ontspannen. Voor de een zal dit een dagelijkse wandeling zijn voor de ander is zingen of tuinieren de oplossing. Onderzoek voor jezelf waarmee jij tot rust en uit je hoofd komt.

Stress, gapen en slapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *