Ons lichaam heeft twee soorten vetweefsel: wit en bruin vet. Wit vet dient als opslag voor vetten (wat ons dik maakt), bruin vet houdt je lichaam warm.

In bruin vet zitten veel ‘energiecentrales’, de mitochondriën. Ze zorgen voor het warm houden van je lichaam door verbranding van vetten en glucose. De mitochondriën geven de bruine kleur. Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan kou zorgt het bruine vet voor een verhoogde stofwisseling. Je lichaam rilt als het bruine vet actief is. Bruin vet komt het meest voor bij slanke mensen. Mensen met overgewicht hebben weinig bruin vet.

Gelukkig kun je bruin vet ontwikkelen door bijvoorbeeld koud te douchen, een koud (ijs)bad te nemen, een cryokamer te betreden, minder kleren in de winter te dragen en de thermostaat in huis lager te zetten. 

Bruin vet ontwikkel je ook door bewegen! Combineer de twee belangrijkste factoren voor bruin vet: beweging en kou. Sport of maak een stevige wandeling in de buitenlucht, ook in de winter. Als je eenmaal intensief beweegt, krijg je het vanzelf warm. Als het buiten niet koud is dan kun je koud douchen vóór je gaat sporten.

Bruin vet helpt bij afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *